10 Activități distractive pentru o vară plină de conectare cu copilul tău
Vacanța de vară este momentul perfect pentru a explora lumea înconjurătoare și pentru a petrece timp de calitate în familie. În acest articol, mi-am propus să vin cu câteva idei captivante și pline de distracție, care vor aduce bucurie și conexiune în relația ta cu copilul tău.
Indiferent dacă preferați aventurile în aer liber, descoperirea culturii sau activitățile creative, există ceva pentru fiecare familie.
Perioada aceasta de vară poate fi una extrem de obositoare, pentru că, deși copiii sunt în vacanță, noi părinții trebuie să lucrăm, în continuare. Dar să nu uităm că această perioadă poate fi și extrem de ofertantă, având în vedere vremea bună și ocaziile care se pot ivi pe timp de vară.
Nu știu cum e la tine, dar eu când mă gândesc că avem la dispoziție doar 18 veri până când copiii noștri își vor lua zborul din cuib…parcă și mai tare mă apucă cheful să petrecem timp de calitate cât suntem împreună :))
Intenția mea este să aduc puțină inspirație care să te ajute să creezi ocazii de apropiere și să fabricați împreună amintiri de neprețuit, în timpul vacanței de vară.
Cum să folosești aceste idei?
Adaptându-le.
Fiecare activitate este concepută pentru a stimula comunicarea, creativitatea și cooperarea dintre voi.
Cele 10 activități pot fi gândite să se întâmple pe parcursul unei luni, de exemplu, poate vi se potrivesc doar o parte dintre ele sau le puteți adapta după preferințe; ele pot fi planificate pe o lună întreagă, o activitate nu e musai să vă ocupe o zi, de dimineața până seara, ele pot fi ”inserate” și în după-amiezile libere, în zilele de weekend sau cum vă place vouă.
Intenția din spate este să alocăm timp conștient, să planificăm ȘI aceste momente de conectare cu copilul pentru ca el să se simtă hrănit și conectat emoțional cu noi. Nu e nevoie să petrecem 24 de ore, lipiți de copil pentru ca el să se simtă conectat. Este nevoie ca momentele de conectare să existe și să ofere copilului siguranța emoțională de care are atâta nevoie.
Calitatea timpului petrecut este mai importantă decât cantitatea.
Jocul este unul dintre cele mai bune mijloace de construire a apropierii, inventate vreodată. – Lawrence Cohen, Rețete de Jocuri
Iată cele 10 Idei:
1.Picnicul în natură
Aceasta este o activitate minunată pentru a te apropia de copilul tău și pentru a vă bucura împreună de frumusețea și liniștea mediului înconjurător. În primul rând, este important să alegeți un parc sau o zonă naturală potrivită pentru acest scop. Puteți căuta un parc cu facilități pentru picnic, cu zone de joacă sau cu locuri pitorești, cum ar fi un lac sau o pădure.
În timpul picnicului, puteți să vă așezați pe o pătură într-un loc plăcut și să vă relaxați în natură. Vă puteți bucura de priveliște, puteți asculta sunetele păsărilor sau pur și simplu contempla frumusețea din jur. Mutați-vă atenția pe simțuri și observați ce receptează acestea din natură. Natura este atât ofertantă! Veți avea parte de un cadru relaxant unde vă puteți bucura de prezența unul altuia.
2.Excursie la un muzeu
Puteți să alegeți împreună un muzeu interesant sau o expoziție specială și explorați lumea artei, istoriei sau a științei. Veți descoperi lucruri noi și veți avea ocazia să puneți o mulțime de întrebări pentru a vă satisface curiozitatea.
3.Joacă în apă
Organizați o zi la piscină, la mare sau lângă un lac și bucurați-vă de momente pline de distracție și răcoritoare în apă. Dacă nu este posibil, puteți organiza o ”bătaie” cu apă, afară în aer liber, cu pistoalele cu apă. Distracția este garantată.
4.Călătorie într-un oraș nou
Alegeți un oraș pe care încă nu l-ați explorat și faceți o mini-vacanță de-o zi în care să descoperiți locuri noi și în care să creați amintiri minunate împreună. Puteți călători cu trenul și planifica câteva vizite în niște puncte cheie ale orașului, iar asta va transforma călătoria într-o aventură și mai interesantă.
5.Constructorii de fort
Transformați sufrageria sau curtea într-un fort creativ și petreceți timpul construind, decorând și imaginându-vă aventuri în interiorul fortului vostru. Puteți purta haine verzi (militărești) și vă puteți preface că locuiți acolo, jucând jocuri de rol derivate din decorul vostru.
6.Creație de artă în aer liber
Puteți alege să pictați, să desenați sau să realizați creații de colaje în natură, lăsându-vă imaginația să zboare în timp ce vă conectați prin exprimarea artistică. Nu este nevoie decât de multă hârtie de desen, culori și acuarele, instrumente de decupaj și orice vă face plăcere să adăugați în recuzita voastră, pentru a petrece un timp artistic în natură.
7.Bucurie în bucătărie
Alegeți o rețetă preferată sau încercați ceva nou și petreceți timpul în bucătărie, pregătind împreună mâncarea delicioasă, pe care o veți savura apoi în familie. Aceasta este o ocazie minunată și pentru a aduce în discuție importanța hranei sănătoase, într-un mod practic și (re)creativ.
8.Călătorie cu cortul
Petreceți timp în natură și aventurați-vă într-o călătorie de camping, unde puteți petrece timp de calitate în mijlocul frumuseții naturii și a liniștii. PS: Chiar dacă nu alegeți să înnoptați acolo, puteți petrece o zi în natură, împrumutând un cort de la niște prieteni. Opțional, puteți să vă echipați cu instrumente de observare a insectelor sau a animăluțelor de prin zonă.
9.Jocuri de societate și serate de film
Organizați seri tematice în care să jucați jocuri de societate preferate sau să vizionați filme împreună, creând astfel momente de râs și relaxare în familie. Popcorn, limonadă cu miere și mentă și acorduri de muzică liniștită pe fundal, pot fi mici aranjamente de cadru pentru aceste seri de vară.
10.Activități sportive în echipă
Jucați fotbal, baschet, badminton, volei, tenis de masă sau alte jocuri sportive, în curte sau în parc pentru a vă conecta prin mișcare.
Implică-l și pe copil în proces
Aceste sugestii de activități sunt câteva oportunități de conectare prin joc și explorare, unde tu și copilul tău sunteți protagoniști și tot voi sunteți și regizori.
Nu uita să îl implici și pe copilul tău în procesul de decizie și de organizare (evident ținând cont de vârsta lui).
Cum ți se par aceste activități? În ce fel te-a inspirat această listă să te conectezi cu copilul tău prin joc?
Lasă-mi un comentariu cu răspunsul tău! De abia aștept să te citesc.
Ai nevoie de sprijin în călătoria ta de părinte?
Eu sunt Alexandra Șerb, Coach transformațional și lucrez cu părinții care vor să adopte în relația cu copilul o abordare echilibrată bazată pe structură și limite, în timp ce oferă copilului siguranță și validare emoțională.
Verifică programul de 12 săptămâni „Călătoria părintelui în echilibru” aici: > Prezentare Program „Călătoria părintelui în echilibru”
Cu deschidere,
Alexandra Șerb | Coach Transformațional pentru părinți