Articolul anterior, in care am povestit experienta noastra cu dificultatile de procesare senzoriala, a fost foarte bine primit de voi si, de aceea, am hotarat sa revin cu informatii. Imi dau seama ca este o zona total necunoscuta de foarte multi parinti care se confrunta cu dificultati de acest tip, dar care gasesc foarte greu informatii si sprijin pe aceasta tema.

Si mie mi-a fost greu, am urmat un curs specializat pe aceasta tema, tinut de Alisha Grogan (medic pediatru din Greater Pittsburgh din Statele Unite), doar ca sa stiu si sa pot sa-mi ajut copilul in gestionarea acestei provocari.

Pentru claritate, in literatura de specialitate, aceste dificultati poarta denumirea de „tulburare”, insa, in cazul copiilor tipici, carora nu li se pune diagnosticul de tulburare de procesare senzoriala si, totusi, ei se confrunta cu diverse provocari, ele intra aici, la dificultati de procesare senzoriala. Am adaptat termenul din literatura de specialitate din engleza: ”sensory processing needs”. Asadar, ma voi folosi mai departe termenul de „dificultati de procesare senzoriala”.

In acest articol, imi propun sa ating urmatoarele subiecte:


  • Ce se intampla cand copilul are dificultati de procesare senzoriala?
  • Ce este procesarea senzoriala si ce se intampla in creier
  • Etapele Procesarii senzoriale
  • Posibile cauze ale dificultatii de procesare senzoriala
  • Exista vreo legatura cu autismul, ADHD sau SPD
  • Ce putem face daca ne cofruntam cu dificultatile de procesare senzoriala

Ce se intampla cand copilul are dificultati de procesare senzoriala?

Tulburarea, provocarea sau dificultatea de procesare senzoriala este legata de ceea ce se intampla in interiorul creierului. Dificultatea de procesare senzoriala nu este un act intentionat. Aceasta dificultate are legatura cu modul in care functioneaza creierul, mai precis cu modul in care acesta proceseaza informatia primita de la organele de simt. Persoana care se confrunta cu dificultati de procesare senzoriala nu poate interveni constient pentru a schimba ceva, ci mai degraba poate face anumite activitati care pot imbunatati conditia.

Deci, ideea de baza a acestei probleme este ca TOATE tipurile de dificultati de procesare senzoriala sunt bazate pe modul cum creierul nostru raspunde la experienta senzoriala captata prin organele de simt. Si exista un spectru larg de raspunsuri pe care fiecare persoana le poate avea pentru acelasi stimul.

De exemplu, pot sa ma plimb cu cei 2 copii ai mei pe plaja, intr-o zi frumoasa de vara. La finalul plimbarii eu pot fi extrem de fericita si incantata de experienta avuta, atingerea nisipului mi-a mangaiat talpile, iar briza blanda si sunetul valurilor m-au deconectat total de ganduri si m-au adus acolo, prezenta cu ele. Dar, unul dintre copii pare ca e deranjat si incepe sa planga pentru ca nu ii place cum se simte nisipul pe talpi si intre degete, iar celalalt pare ca alearga peste tot, calcand peste prosoapele tuturor, fara sa fie atent pe unde calca.

Fiecare dintre noi am fost expusi la aceeasi realitate, dar creierul nostru a procesat-o sau interpretat-o intr-un mod total diferit.

Ce este procesarea senzoriala si ce se intampla in creier

Preluarea informatiilor din mediu, transmiterea lor la creier, pentru ca ele sa fie procesate, iar pe baza lor creierul sa poata oferi un raspuns adaptat poarta numele de Procesare senzoriala.

Imaginati-va ca e ca un puzzle, in care fiecare bucata mica reprezinta un tip de senzatie, iar la final, pentru ca eu (creierul meu) sa stie ce are de facut, sa isi adapteze inaltimea pasului, miscarile corpului etc, e nevoie ca informatiile sa ajunga la creier ca sa fie integrate. Integrarea se petrece atunci cand fiecare organ de simt transmite informatia, pe canalul lui, iar creierul le pune cap la cap pentru a pregati un raspuns potrivit stimulilor din mediu. Acest proces de integrare senzoriala, este unul automat, nesupus controlului constient, dar care are rol de supravietuire in mediul in care traim.

Cand procesarea senzoriala se produce normal, piesele de puzzle se aseaza la locul lor, suprafata e neteda, totul e in regula. Cand exista probleme de procesare senzoriala, atunci piesele de puzzle nu se aseaza corect, se suprapun, nu se imbina la toate colturile, iar creierul nu ofera raspunsurile cele mai predictibile pentru situatia data. De exemplu, purtarea unei perechi de pantaloni cu eticheta poate provoca o stimulare senzoriala mult prea intensa pentru un copil, iar reactia lui de evitare, plans sau refuz de a purta haine cu eticheta poate parea o reactie „deplasata” pentru o persoana care nu experimenteaza dificultatile de procesare senzoriala.

As vrea sa trec in revista aici cele 8 simturi implicate in preluarea informatiilor din mediu:

  • Vizual
  • Auditiv
  • Olfactiv
  • Tactil
  • Gustativ
  • Vestibular – simtul mișcării
  • Proprioceptiv – simtul constientizarii corpului (pozitia corpului)
  • Interoceptia – simtul organelor interne (senzatia de foame, de durere, de excretie, de satietate etc)

Etapele procesarii senzoriale:

Procesarea senzoriala este un proces in mai multe etape. Dupa ce organele de simt preiau informatiile din mediu, acestea sunt transmise mai departe catre creier. Iar creierul efectueaza aceste etape de procesare senzoriala:

1. Receptarea si detectarea senzoriala

  • Receptarea = sosirea senzatiilor prin intermediul sistemului nervos.
  • Detectarea = creierul detecteaza senzatiile sosite

2. Integrarea senzoriala

Etapa de imbinare a informatiilor receptate si detectate in creier. Informatiile senzoriale preluate de la toate organele de simt fac cunostinta unele cu altele si formeaza un cumul de informatii despre mediu.

3. Modularea senzoriala

Etapa in care creierul regleaza informatiile senzoriale primite similar cu un termostat cu care ajusteaza si echilibreaza fluxul de informatii care patrund in creier.

  • Cand sosesc informatiile senzoriale la creier, atunci se produce o excitatie nervoasa („fii atent, fii in garda”).
  • Apoi, senzatiile neimportante sunt ignorate, urmeaza linistirea sistemului nervos (”calmeaza-te, nu e nevoie sa te alertezi”).
  • Habituarea este un proces de obisnuire cu senzatiile familiare.

In aceasta etapa de procesare senzoriala, pot aparea mai multe tipuri de dificultati de modulare senzoriala.

In mod ideal, creierul nu are raspunsuri de tip supracompensare sau subcompensare. Si astfel, copilul raspunde la realitatea inconjuratoare fara probleme, nu il deranjeaza blugii, poate incerca mancaruri cu texturi si arome noi, nu-l deranjează lumina puternica sau zgomotele.

Insa, in cazul copiilor cu dificultati de procesare senzoriala, lucrurile nu merg nici pe departe atat de lin. Creierul lor pregateste fie raspunsuri prea intense, fie prea slabe, fie este in permanenta cautare de senzatii noi. Ceea ce vedem, de fapt, in comportamentul lor, este ca plang foarte mult si des, devin extrem de agitati si deconectati, sunt foarte retrasi, tipa, nu asculta cand li se vorbeste si/sau le e greu sa fie atenti cand e nevoie.

Problema provocarilor de procesare senzoriala este ca, din cauza lor, creierul copilului va fi ocupat cu aceste procese, asa incat acestuia ii este greu sa mai invete, sa socializeze sau sa participe la activitati specifice varstei.

Exista 4 tipuri de dificultati senzoriale care pot aparea in cazul etapei de modulare senzoriala, iar acestea sunt:

a) Hiperreactivitatea senzoriala

b) Subreactivitatea senzoriala

c) Cautarea senzoriala

d) Variat

Pentru a afla mai multe detalii despre aceste 4 tipuri de nevoi senzoriale, citeste articolul: Dificultatile de modulare senzoriala

4. Discriminarea senzoriala

Discriminarea senzoriala inseamna capacitatea de a deosebi stimulii senzoriali.

Dificultatea de discriminare senzoriala se refera la abilitatea copilului sa diferentieze intre stimulari sezoriale asemanatoare si sa acorde sens senzatiei. In unele cauzuri poate fi vorba doar de un singur simt afectat. De exemplu, copilul nu poate sa recunoasca ce obiect tine in mana decat daca se uita la el. Nu stie sa identifice daca este un banut, o minge sau bucata de marmura. Desi nu pare o problema prea mare, poate sa il incomodeze cand va trebui sa se incheie la camasa fara sa se uite sau poate ingreuna invatarea scrisului de mana.

Am terminat cu tulburarile (dificultatile) asociate cu etapele procesarii senzoriale.

Dificultatea motorie cu baza senzoriala

Mai avem un tip, dar acesta este legat de Abilitatile motorii cu baza senzoriala – si se numeste: Dificultatea motorie cu baza senzoriala = aceasta se refera la senzatiile care sunt implicate in procesul miscarii. Copiii cu dificultati motorii cu baza senzoriala pot intampina probleme in activitatile de miscare in care isi angajeaza corpul. Astfel, la locul de joaca, daca vad pentru prima data un loc de catarat, ar putea nu aiba nicio idee despre cum sa se urce sau ce sa faca ca sa il foloseasca. Intampina dificultati in a-si planifica miscarile si in executarea lor.

Copiii cu acest tip de dificultati senzoriale pot prezenta o postura incorecta a corpului. Desi acest tip nu pare sa aiba legatura cu procesarea senzoriala, el are, de fapt, pentru ca miscarea muschilor care se angajeaza in executia miscarilor este ghidata de senzatii. Daca acestea nu sunt procesate si integrate corespunzator, se pot observa astfel de dificultati senzoriale.

Sunt copii care prezinta doar un tip de provocare senzoriala, mai multe sau pe toate, nu este o regula. Sau acelasi copil poate varia de la o zi la alta.

Posibile cauze ale acestor dificultati de procesare senzoriala

Nu s-a descoperit cu certitudine care ar putea fi cauza directa, dar sunt mentionate, in literatura de specialitate, cateva prosibile cauze:

  • factori de mediu
  • nastere prematura sau cu probleme
  • transmitere genetica
  • sarcina multipla
  • trauma
  • expunerea la substante toxice/alcool in sarcina
  • IQ ridicat la copiii supradotati

Exista vreo legatura cu autismul, ADHD sau SPD?

Nu, nu neaparat.

„Daca copilul meu are tulburarea de procesare senzoriala sau intampina dificultati de procesare senzoriala, inseamna ca are Autism sau ADHD?

Raspuns: nu.

Exista copii care au:

  • Dificultati de procesare senzoriala – la copiii tipici, sunt forme mai bande. Nu este un diagnostic in sine, ci mai mult o provocare. De aceea le-am si numit aici „dificultati” si nu tulburare.
  • Tulburare de procesare senzoriala – la copiii tipici, sunt forme mai pronuntate si necesita (uneori) diverse interventii terapeutice. In medie, aproximativ 16% dintre copii prezinta aceasta tulburare.
  • Tulburare de procesare senzoriala + ADHD/Autism – 75% dintre copiii cu Autism si 40-60% dintre cei cu ADHD prezinta si Tulburari de procesare senzoriala.
  • Si pot fi cazuri de copii cu Autism/ADHD care nu prezinta aceste tulburari.

*Procentele provin din cercetari efectuate in SUA.

Ce facem cand copilul intampina dificultati de procesare senzoriala

E important sa intelegem cu ce se confrunta copilul. Acesta este si motivul pentru care am scris acest articol, pentru o constientizare a problemei si pentru a scapa de povara ”copilul meu e rasfatat, nu vrea sa poarte haine stramte/rigide/etichete etc”. Ei au un discomfort major si au nevoie de noi sa le intelegem provocarea si sa ii ajutam sa o depaseasca in cel mai constructiv mod, sa le oferim instrumentele necesare sa functioneze cat mai optim in conditiile lor.

Primul lucru care se intampla cand intelegem ce se petrece in interiorul copilului este sa renuntam la judecata. Nu ii mai judecam. Putem fi cu adevarat empatici si vom incerca sa gasim solutii impreuna cu copilul la provocarile pe care ei le au. Ei ne vor simti ca le suntem aliati, ca le suntem alaturi. Chiar daca suferinta/discofortul ramane, macar nu sunt singuri in durerea lor.

Apoi, ii putem invata sa se regleze emotional. Ii ajutam sa se calmeze si sa ajunga la starea de siguranta interioara prin conectarea cu noi (co-reglare).

Apoi, le oferim o paleta de activitati cu stimularea senzoriala de care au ei nevoie pentru a-i ajuta sa functioneze mai usor. Dar ca sa stim ce activitati sunt potrivite fiecarui copil, e important sa stim care sunt dificultatile lui, ca apoi sa ii oferim stimularea care adreseaza simturile si dificultatea cu care se confrunta. Nu e greu, dar o data intelese lucrurile apoi e usor de implementat.

Ma voi opri aici. Deja acest articol este destul de lung, dar sunt convinsa ca parintii care se confrunta cu acest tip de probleme au nevoie de aceste informatii utile.

Urmeaza sa mai scriu pe aceasta tema, mai sunt multe de spus. Iar, daca, intre timp, mai aveti intrebari sau va intereseaza ceva anume, puteti sa imi scrieti, in comentarii, pe facebook sau pe mail la alexandra@mamalapatrat.ro si eu va raspund cu drag.

Hai pe Grup!

Dacă simti nevoia unei comunitati, am creat un grup de Facebook pentru parinți, unde putem discuta si pe tema dificultatilor senzoriale. In grup sunt bineveniti toti parintii care își doresc sa-si creasca copiii cu respect, iubire și limite sanatoase.

https://www.facebook.com/groups/325511932814106/ – Părinți în echilibru

Multumesc ca ai citit pana aici si, daca consideri util, poti distribui articolul mai departe, ca aceste informatii sa ajunga la cat mai multi parinti.

Imbratisari multe!