Sunt gemeni?

Mi se intampla foarte des, cand iesim in oras, sa fiu intrebata daca copiii mei sunt gemeni.

 – Da, sunt 🙂

Apoi, urmeaza sa analizam subiectii.

„Dar, vaaai, ce seamana!! cum ii deosebiti?!”

sau

„Hm…nu prea seamana, sunt foarte diferiti la trasaturi, nu-i asa?

In general, oamenii se asteapta de la copiii gemeni sa semene intre ei. Chiar atat de tare ca nu ii poti deosebi, cel putin din punct de vedere fizic. Da, e adevarat, se poate intampla si asa, dar nu este o regula. Am ales azi sa aduc putina lumina peste acest subiect, despre asemanarea dintre gemeni si, mai ales, de ce nu seamana ei cateodata.


Diferentierea gemenilor identici

Cand vine vorba despre gemenii identici, ei ar trebui sa semene, nu? Ei bine, nu neaparat.

Cand am aflat ca voi avea gemeni, m-am documentat o gramada si m-au interesat tot felul de curiozitati legate de ei. M-am inscris pe grupuri straine dedicate special gemenilor identici (monocoriali, biamniotici, adica aflati in aceeasi placenta, saci diferiti, exact cum era si cazul sarcinii mele) pentru a afla cat mai multe aspecte reale din experienta mamicilor de gemeni identici.

Mare mi-a fost mirarea cand am inceput sa descopar ca unii gemeni identici pot sa NU semene (mai) deloc fizic, uneori.

Evident, m-am pus pe sapat adanc. De ce nu seamana toti gemenii identici? Adica daca tot se numesc identici, de ce nu sunt identici? Pai, una spunem si alta facem?!

Haideti sa vedem ce anume ii face pe unii gemeni sa semene si pe altii nu si care sunt factorii decisivi.

Sa le luam pe rand:

1. Replicarea genelor

In primul rand, explicatia cea mai plauzibila pe care am gasit-o si care m-a convins total a fost urmatoarea: gemenii identici au acelasi bagaj genetic. In etapa lor de dezvoltare, intervine procesul de replicare a genelor (en: Copy Number Variation). Fiecare gena are mai multe copii, iar la ei se pot activa copii diferite ale aceleiasi gene. Ceea ce conduce la activarea unor trasaturi (fizice) total diferite.

Exista, cateva trasaturi pe care gemenii le impart in mod obligatoriu:

– culoarea parului

– sexul

– grupa sanguina

– culoarea ochilor si a parului

– conformatia corpului similara (chiar daca la nastere au avut greutati diferite)

2. Influenta mediului

Copiii gemeni impart acelasi bagaj genetic, insa dezvoltarea umana nu tine doar de factorul genetic. Interactiunea cu mediul are o influenta foarte mare in evolutia lor. De exemplu, daca in burtica, unul dintre fetusi  are o pozitie privilegiata de primire a hranei, acest fapt poate cauza o diferenta de greutate, care se poate pastra si mai tarziu. Sau, in unele cazuri, sindromul transfuzor transfuzat poate influenta dezvoltarea lor in directii diferite (atat pe plan fizic cat si pe plan psihic).

Desi copiii gemeni cresc de obicei in acelasi mediu, sunt anumite circumstante care ii pot afecta diferit, ceea ce conduce la diferente fizice sau de personalitate. Spre adolescenta ei pot resimti o nevoie pronuntata de a se diferentia unul de celalalt pentru a-si defini propria individualitate.

3. Influenta epigeneticii

Epigenomul se refera la modificările chimice ale ADN-ului şi ale proteinelor implicate în împachetarea lui, fie ereditare, fie nu. El se comporta precum pedala de acceleratie sau frana (marcand o activitate chimica mai mare sau mai lenta). Cercetatorii au descoperit ca, desi gemenii identici se nasc cu acelasi epigenom, acesta se modifica odata cu varsta, mai ales daca acestia au trait in medii diferite de la o anumita varsta.


Cat de mult seamana Tudor si Matei?

Gemeni identici,Tudor si MateiTudor si Matei, gemeni identici, 2 ani si 4 luni

Fizic vorbind. Ca altfel, nu incape indoiala ca sunt diferiti.

Eu as spune foarte putin, in anumite momente si foarte mult, in alte momente. Cand dorm, sunt 100% identici. Cand se trezesc, fiecare isi ia mutrisoara lui specifica si si-o poarta toaaata ziulica cum stiu ei mai bine. Daca sunt imbracati la fel (destul de rar), mi se intampla sa ii confund. Daca nu, e mai simplu. 😀

Cunoscutii au pareri impartite, unii zic ca seamna, altii ca nu prea.

Am observat un lucru: ei au momente cand par foarte diferiti si in alte perioade seamana foarte tare. Cred ca este vorba despre momente de decalaj in dezvoltarea lor fizica. Unul incepe sa creasca si sa isi schimbe infatisarea intr-o anumita directie, iar celalalt poate mai intarzie putin. Si astfel ei devin foarte diferiti, la un anumint moment de timp. Apoi cand depasesc amandoi etapa respectiva, iar seamana destul de mult.

Oricat de mult ar semana, se vad anumite diferente intre ei, de exemplu, forma capului si diferenta de greutate cu care s-au nascut, s-a mentinut inca pana acum (unul dintre ei e putin mai subtirel, nu va spun care, va las sa ghiciti 😉 ).

Tot ce v-am povestit aici este rezultatul cautarilor mele de-a lungul timpului si unele din experienta noastra. De abia astept sa vad cat de mult vor semana ei pe parcursul timpului, cand se va incheia procesul de crestere.

La voi, cei cu gemeni, cum sta treaba, seamana sau nu? Va astept in comentarii sa imi spuneti cat de mult seamana intre ei!

Va imbratisez si spor la crescut copii minunati!