Dragă părinte și călător al vieții,

Astăzi, te invit să ne aventurăm într-o călătorie unică și captivantă – nu pe mările reale, ci pe Marea Vieții de părinte.

Fie că ești deja căpitan-expert al familiei tale sau doar ce ți-ai intrat în rol, pe vasul numit “viața de părinte,” în acest articol vei descoperi cum să navighezi cu înțelepciune pentru a fi un căpitan sigur și încrezător, atunci când drumul este plin de provocări, dar și de bucurii.

Căpitanul familiei tale

Când devenim părinți, devenim, de fapt, căpitanii vasului numit Familie. Asemenea căpitanilor care își ghidează navele prin furtuni și valuri înspumate, părinții trebuie să dezvolte niște abilități esențiale pentru a conduce cu bine echipajul, prin apele adânci ale vieții.

Aici intră în joc abilitățile de comunicare non-violentă, maturitatea emoțională, crearea unui atașament securizant, capacitatea de a stabili limite sănătoase și, poate, multe altele.

Care este rolul acestui Căpitan?

Rolul de căpitan al familiei implică mult mai mult decât a conduce, pur și simplu, corabia pe cale dreaptă. În calitate de căpitan, suntem ghizi, învățători, și modele pentru ceilalți membri ai echipajului nostru. Avem două misiuni esențiale: să asigurăm siguranța, îndrumarea și sprijinul pasagerilor de pe vas și să-i pregătim pe cei tineri să devină și ei, la rândul lor, proprii lor căpitani, în viitor.

Navigăm cu empatie și înțelegere

Pe parcursul călătoriei, părinții învață să fie empatici și înțelegători. La fel ca un căpitan înțelept, părintele are nevoie să învețe să navigheze prin emoțiile sale și ale copiilor săi cu calm și cu răbdare. În acest fel, părintele creează un mediu de încredere și de siguranță în familie, în care fiecare membru se simte văzut, acceptat, alinat și în siguranță.

Conducând prin valori și cu principii

Un căpitan înțelept știe că deciziile sale influențează întreaga echipă. În același mod, părinții trebuie să își ghideze familia bazându-se pe valorile și principiile lor. Acest lucru implică crearea unui set de reguli de familie ancorate în valori și respectarea consecventă a acestora.

Dacă ai nevoie de inspirație pentru a dezvolta aceste abilități, te încurajez să explorezi mini-cursul gratuit și toate resursele postate gratuit aici pe Blog sau pe rețelele de socializare, unde vorbesc despre cum putem să ne creștem copiii într-un mod echilibrat, fără a aluneca în vreo extremă dăunătoare.

masina de scris

Călătoria aceasta împreună, în aceeași barcă, nu este despre a șterge norii de pe cerul gri, nici despre a calma valurile mării învolburate, ci despre acea relație de siguranță în care copilul să știe, că orice ar fi, părintele este în barcă cu el, oferindu-i spațiul și sprijinul emoțional – Alexandra Șerb, Coach pentru părinți

O abordare echilibrată pentru dezvoltarea personală

La fel cum un căpitan trebuie să învețe și să se formeze pentru a deveni căpitan, și părinții sunt într-o călătorie continuă de creștere și dezvoltare în rolul lor de părinți. Înțelegând stadiile de dezvoltare ale copiilor noștri și aplicând abilitățile de comunicare în mod adecvat, înțelegându-ne emoțiile noastre și ale copiilor noștri, putem naviga mai ușor prin provocările fiecărei etape.

O viziune asupra călătoriei și a destinației

Pe măsură ce căpitanul navighează către destinația dorită, el înțelege că adevărata comoară este experiența în sine. La fel și noi, părinții, ajungem să apreciem fiecare moment petrecut alături de copiii noștri, înțelegând că succesul constă în dezvoltarea unei legături puternice și în creșterea unor adulți buni și încrezători.

Călătoria aceasta împreună, în aceeași barcă, nu este despre a șterge norii de pe cerul gri, nici despre a calma valurile mării învolburate.

Viața se întâmplă, iar pentru a-i pregăti pe copii să devină și ei căpitanii vasului lor într-o zi, este despre a le oferi acel cadru sigur în care să se dezvolte. Este despre acea relație de siguranță în care copilul să știe, că orice ar fi, părintele este în barcă cu el, oferindu-i spațiul și sprijinul emoțional, fără a-l salva de la disconfortul emoțional cu care vin provocările. Aceasta este, poate, cea mai valoroasă lecție pe care le-o putem pune în bagajul lor personal, cu care îi trimitem în viață pe copiii noștri.

Explică această analogie și copilului tău

Dacă simți că este potrivită, poți să-i prezinți și copilului tău această analogie. Îți las mai jos o sugestie sau o poți adapta după bunul tău plac:

Fiecare familie este ca o corabie care a plecat într-o călătorie minunată numită viața. Și, la fel cum se întâmplă cu o corabie care călătorește pe mare, în corabie există un căpitan – un părinte – care este cel care ghidează echipajul, adică toți cei din familie, spre destinația dorită. Rolul părintelui-căpitan este să-i protejeze și să-i îndrume pe toți, dar și să-i învețe pe cei mai tineri cum să devină căpitani în propriile lor călătorii când vor crește mai mari. În momente dificile, părintele-căpitan folosește experiența sa pentru a ghida familia prin furtuni și obstacole. La fel cum un căpitan pe mare are o hartă pentru a ajunge la destinație, părintele are valorile, principiile și regulile care îl ghidează în luarea deciziilor. Căpitanul familiei învață mereu lucruri noi și își ascultă intuiția pentru a face alegeri înțelepte, care întotdeauna are ca scop meținerea vasului în siguranță. Atunci când corabia navighează ape învolburate, furtuni și valuri puternice, toți cei de pe vas au nevoie să îți amintească că sunt în aceeași barcă. Și că este important să rămână împreună pentru a reuși.

Concluzie

Atunci când viața se întâmplă, ne e greu să vedem provocările ca pe niște valuri, dar fix așa sunt.

Să nu uiți niciodată că tu ești căpitanul familiei tale.

Îmbrățișări și vânt bun în vele!

Alexandra Șerb | Coach pentru părinți

——–

Care este destinația ta? Cum arată acel loc în care vrei să ajungi în relație cu copilul/copiii tăi?

Te aștept în comentarii!

——–

  Ai nevoie de sprijin în călătoria ta de părinte?

Alexandra Șerb

Alexandra Șerb

Coach Transformațional pentru părinți

Dacă ai nevoie de sprijin pentru a găsi soluții la provocările pe care le întâmpini în relația cu copilul tău, te invit să programezi o Ședință de Cunoaștere gratuită cu mine, în care vom explora cum putem lucra împreună, pentru ca tu să fii părinte așa cum îți dorești.

Programează aici în Calendarul meu cu Întâlniri.