Astazi vreau sa va prezint o carte. Nu oricare…ci una care mie mi-a schimbat viata de parinte. Este o carte care, in opinia mea, ar trebui primita de toti parintii inca din maternitate. Cadou.
Nu ca cineva ar avea nevoie de ea in primele luni, nu. Ci pentru ca parintele sa aiba putin timp (in avans) sa se pregateasca pentru ce va urma.
Asculta-ti copilul este scrisa de Patty Wipfler, fondatoarea Scolii „Hand in Hand Parenting”, iar metodele implementate de ea au o vechime de 30 de ani si dau rezultate exceptionale.
De cand am devenit mama, am simtit o nevoie acuta de a ma informa constant despre etapele de dezvoltare ale copiilor si despre cum pot eu ca parinte sa am o relatie armonioasa cu copiii mei, adoptand un sistem de educatie echilibrat. Sa nu cad nici in capcana unui sistem autoritar si nici in cea a unuia permisiv.
De aceea, pot spune ca, aceasta carte mie mi-a luat o mare povara de pe umeri: aceea de a cauta intotdeauna solutii, strategii de a gestiona anumite probleme pe care le intampinam cu copiii mei. Nici nu solutionam una ca imediat intram in alta. Nici nu aveam timp sa respir putin…ca iar o luam de la capat cu cautari de genul „cum sa-mi ajut copilul sa depaseasca faza muscatului” sau ”cum sa reactionez echilibrat atunci cand se agreseaza” sau „cum sa-mi ajut copilul sa depaseasca temerile”.
Cum a reusit aceasta carte sa ma ajute?
Prin simplitatea si modul vindecator al tehnicilor folosite.
Sa va povestesc putin:
Este vorba despre 5 tehnici:
- Timpul special = este o metoda de a oferi copilului toata atentia noastra intr-un anumit interval de timp. Astfel ca se stabilesc 10 min (sau 15 sau 30 sau 1 h, depinde de noi) in care ne jucam orice joc alege copilul sa se joace cu noi in timpul respectiv. El alege felul in care se desfasoara intreaga sesiune de joc (deci el detine controlul) si poate alege orice, atat timp cat nu presupune cumparatul cu bani. Durata si recurenta acestor sesiuni sunt stabilite de noi, parintii, iar copiii vor fi foarte incantati sa stie ca au un timp anume pe care il au de petrecut cu fiecare parinte, cum vor ei, in cel mai activ mod posibil. Este o metoda minunata mai ales in cazul familiilor cu mai multi copii, dar nu numai. Asadar, cu un timer, putina voie buna si multa iubire putem face timp special oriunde.
- Punerea limitelor = este tehnica prin care parintele anunta o limita. Copiii au mare nevoie de limite si ele reprezinta chiar ocazii pentru a se descarca emotional de anumite tensiuni. In general, punerea unei limite starneste plansul/nemultumirea copilului, de aceea, aceasta tehnica merge mana in mana cu tehnica ascultarii profunde, in care suntem acolo, langa ei sa le ascultam lacrimile starnite.
- Ascultarea profunda = este un proces de ascultare activa a copilului atunci cand el este coplesit de emotii puternice. Descarcarea emotiilor il va ajuta sa se elibereze si sa-si vindece anumite rani emotionale pe care nu stie cum sa si le rezolve singur, iar faptul ca eu, ca parinte sunt acolo, langa el, ascultandu-i descarcarea ii creaza lui un spatiu sigur si iubitor. Nu inseamna ca anulez limita sau incerc sa impac copilul cumva, ci pur si simplu ca sunt acolo, pentru el. Sa planga pe umarul meu.
- Ascultarea prin joc = arta de a aduce rasul in jocul copilului fara a-l gadila. Rasul ajuta la eliberarea tesiunilor si fricilor acumulate si stabileste o relatie de incredere. Taramul jocului este locul unde ne putem intalni cu copilul nostru, pentru ca prin joc el descopera, invata, se descarca si comunica. De aceea, este o componenta atat de importanta in relatia cu copiii nostri.
- Parteneriate de ascultare = acest instrument se refera exclusiv la parinti. Parintii au si ei nevoie de ascultare din partea altui adult pentru a putea functiona sanatos emotional, nestrivit de greutatea emotionala provocata de practicarea tehnicilor de mai sus, cu copiii, in mod regulat. Astfel, se organizeaza sesiuni de ascultare, in care 2 parinti se asculta reciproc, pe rand, fara judecati, solutii si alte artificii. Doar ascultand. Este pur si simplu magic acest exercitiu, va spun!
Aceste tehnici minunate graviteaza in jurul ideii de conectare. Pentru a dezvolta o relatie infloritoare si echilibrata cu copiii nostri e nevoie sa mentinem permanent o conectare profunda cu ei. Chiar si atunci cand le impunem anumite limite. Si, mai ales, atunci cand nu suntem pe aceeasi lungime de unda cu ei.
Strategia propusa de Hand in Hand Parenting se bazeaza pe conectare, pe ascultare, pe joc, iar toate acestea intra pe partea de preventie si de mentinere a unei relatii parinte-copil bazata pe iubire, respect si vindecare.
Noi am inceput de ceva vreme sa folosim aceste tehnici si am avut ocazia sa observ rezultatele imediate ale utilizării lor.
Desi pare usor, nu este deloc. Este o alta abordare, care va stabili un alt ritm al relatiei. Este o munca imensa cu sine.
Continutul cartii:
Cartea nu este doar despre teorie. Sunt exemplificate toate aceste tehnici, luate pe rand, apoi se concentreaza pe solutionarea a patru tipuri de dificultati pe care le intampina, de regula parintii:
- Crearea unei relatii de cooperare
- Pentru despartiri mai placute
- Fara frica
- Cum depasim agresivitatea
Si, sunt luate pe rand, aceste dificultati si exemplificate cu povesti concrete, despre cum au depasit alti parinti provocarile de mai sus, ulilizand tehnicile propuse de autorii cartii.
Cateva cuvinte despre autorii cartii:
Patty Wipfler este fondatoarea Hand in Hand Parenting, o minunata doamna care a lucrat foarte multi ani in domeniul educational si, care, a ajuns sa pună cap la cap aceste instrumente prin experienta personala. Totul a inceput in urma cu 30 de ani cand relatia cu copilul ei a impins-o sa ajunga instinctiv la aceste metode, pe care mai apoi le-a documentat si le-a adus in atentia altor parinti pentru a-i ajuta sa faca fata provocarilor de zi cu zi.
Tosha Shore este un Instructor certificat Hand in Hand si Fondatoarea „Your Partner in Parenting” si este o mama de trei baieti 🙂
Va invit sa cititi cartea, daca nu ati facut-o. Este vindecatoare!
Pentru mai multe detalii, puteti vizita chiar si site-ul lor : www.handinhandparenting.org unde puteti gasi resurse nelimitate atat in limba engleza cat si in limba romana (articole traduse).
Va imbratisez si va astept in comentarii cu pareri despre aceasta carte. Voua ce carti v-au luminat sau schimbat viata? ☺️