În timp ce ne mai bucurăm încă de puțină vacanță, începutul școlii se apropie cu pași repezi.
Schimbarea de la zilele relaxate de vară la programul școlar poate fi provocatoare pentru întreaga familie. Trecerea de la petrecerea timpului în aer liber la structura și rutina școlară poate fi un salt mare pentru copii și părinți.
Așa că, înainte de a intra în noul an școlar, este important să ne oferim un timp de tranziție pentru a ne recalibra și pentru a ne pregăti cu toții pentru „maratonul” școlar.
Această perioadă de tranziție este esențială pentru a ne asigura că adaptarea la programul de școală va fi una mai lină și că va fi navigată cu încredere și entuziasm.
Cum să folosești aceste idei?
Poate m-ai mai auzit spunând atunci când fac liste, că această listă este una de inspirație, din care te invit să îți alegi ce simți că vi se potrivește, iar unde e cazul, poți adapta și în funcție de vârstă și gusturi. Asigură-te că le preiei într-un mod autentic, în care se simte bine pentru voi, ca familie.
Iată cele 10 Idei:
1. Stabilește o rutină treptată
O tranziție treptată către programul școlar este cheia pentru o adaptare lină. Începeți treptat să vă stabilizați rutina zilnică, inclusiv orele de culcare și de trezire, cu câteva săptămâni înainte de începerea școlii. Aceasta îl va ajuta pe copil să se obișnuiască cu noul program și să nu se trezească cu dificultate în prima zi.
2. Explorați spațiul școlii împreună
O idee excelentă pentru a reduce anxietatea legată de mediul școlar este să vizitați școala împreună cu copilul înainte de începerea cursurilor. Acest lucru îl va ajuta să se simtă mai încrezător și mai confortabil în acest mediu nou. Parcurgeți împreună drumul către școală/grădiniță, observați ce este în jur, vorbiți despre drumul de întoarcere.
3. Pregătiți rucsacul împreună
Implică-l pe copil în pregătirea rucsacului pentru școală. Această activitate nu îl va ajuta doar să dobândească abilități de organizare, ci și să se simtă parte a procesului. Atunci când își pregătesc singuri lucrurile, copiii se vor simți mai responsabili și pregătiți pentru aventura școlară.
4. Împărtășește povești despre experiențele tale de la școală
Povestește-i copilului cum era școala pe vremea ta, povestește-i cum era pentru tine când mergeai la școală. Acest lucru îl va ajuta să înțeleagă că și noi, ca părinți, am trecut prin aceleași emoții și provocări. Copiii vor simți că nu sunt singuri și că pot face față noilor situații cu încredere. Atenție dacă experiențele tale de părinte nu au fost unele plăcute și încă resimți un disconfort puternic să povestești despre ele, mai bine nu bifa această activitate. Dacă totuși, simți că ai procesat aceste experiențe și ele nu îți mai produc un disconfort în prezent, atunci poți să îi povestești copilului, punând accentul pe ce te-a ajutat să depășești provocările și pe cum te-au ajutat ele să te dezvolți trecând prin acea situație.
5. Organizează activități de reconectare cu colegii
Organizează întâlniri de joacă sau activități de grup cu colegii de clasă înainte de începerea școlii. Acest lucru îi va ajuta să se reconecteze cu prietenii înainte de începerea școlii, ceea ce va face tranziția mult mai ușoară. În plus, vor avea cu cine împărtăși entuziasmul și neliniștile legate de noul mediu școlar.
6. Petrece timp de calitate cu copilul
Petrece timp special cu fiecare copil în parte, ascultându-i grijile și bucuriile legate de școală. Planifică activități de conectare și relaxare, precum o seară de jocuri sau o plimbare în natură. Vei consolida legătura voastră emoțională și îi vei oferi un spațiu sigur pentru exprimarea emoțiilor, ceea ce îi va crește încrederea copilului că ești acolo pentru el.
7. Jucați jocuri de rol pentru gestionarea emoțiilor:
Jocurile le de rol sunt oportunități minunate de procesare a emoțiilor. Pregătește scenarii de joc în care îl implici pe copil să își exprime teama sau îngrijorarea și găsiți împreună soluții potrivite pentru a le face față. Pentru copiii mai mici, puteți exersa jocul de rol în care copilul este în rolul părintelui și voi sunteți în rolul copilului, lăsat la grădiniță, care plânge și e supărat că e lăsat acolo, iar “mama” (adică copilul) îl va liniști. Aceste exerciții vor ajuta copiii să dezvolte abilități esențiale de gestionare a emoțiilor, ceea ce îi va face să se simtă mai încrezători și să facă față provocărilor școlii.
8. Creează un spațiu de învățare acasă
Implică-l pe copil în aranjarea unui colț special pentru învățare acasă. Lasă-l să-și aleagă propriile obiecte care îl fac să se simtă confortabil și motivat atunci când învață acasă. Înfrumusețați acel loc după gustul vostru și puteți chiar să-i dați un nume. Gândiți-vă împreună dinainte ce lucruri pot sta în acea zonă și ce lucruri nu pot sta, pentru a spori concentrarea (de exemplu ecranele, jocuri etc). Luați în calcul să adăugați obiecte de masaj și de stimulare senzorială (obiecte plăcute la atingere, arome etc) care pot fi de folos în procesul de reglare a sistemului nervos.
9. Scrieți scrisori de încurajare
Scrie bilețele de încurajare pe care copilul să le găsească în ghiozdan, în prima zi de școală. Aceste scrisori pot conține cuvinte de încurajare, gânduri pozitive și amintiri frumoase. Poți continua acest obicei și în restul zilelor de școală, dacă gestul a fost primit cu apreciere. Dacă copilul este mai mic (grădiniță, clasa 0), îi poți transmite mesajul printr-un mic desen. Astfel, copilul se va simți susținut și încurajat de tine, chiar și atunci când este la școală, ceea ce îi va oferi o stare de confort.
10. Planifică activități distractive de weekend
Gândește-te la ce activități distractive și relaxante ați putea face împreună la sfârșit de săptămână, pentru a-i oferi ceva relaxant sau distractiv, după o săptămână plină la școală. Puteți merge într-o excursie la munte, organiza o seară de film în familie sau o zi de joacă într-un loc preferat (aici găsiți ceva care să se potrivească cu gusturile voastre). Aceste activități vor crește nivelul de conectare în familie și vor oferi o modalitate plăcută de relaxare, menținând moralul copilului ridicat pentru școală.
Ai întrebări sau ai nevoie de sprijin?
Acestea sunt doar câteva din sugestiile care pot transforma tranziția către școală într-o experiență mai plăcută și mai reconfortantă pentru copii.
Dacă întâmpini dificultăți sau ai întrebări, nu ezita să mă contactezi pentru mai multe sfaturi personalizate și sprijin. Sunt alături de tine în această călătorie importantă, oferindu-ți ghidare și sprijin pentru a crea un mediu sigur și hrănitor pentru copilul tău.
Începerea școlii aduce schimbări și provocări de creștere pentru copilul tău. Te pot îndruma să creezi un mediu în care el va crește încrezător, creativ și gata să înfrunte provocările școlii cu entuziasm.
Sunt aici pentru voi în fiecare etapă a acestei călătorii extraordinare.
Este vreo activitate pe care o veți încerca? În ce fel te-a inspirat această listă să îți sprijini copilul în această tranziție?
Lasă-mi un comentariu cu răspunsul tău! De abia aștept citesc vești de la tine.
Ai nevoie de sprijin în călătoria ta de părinte?
Dacă ai nevoie de sprijin pentru a găsi soluții la provocările pe care le întâmpini în relația cu copilul tău, te invit să programezi o Ședință de Claritate gratuită cu mine, în care vom explora cum putem lucra împreună, pentru ca tu să fii părinte așa cum îți dorești.
Programează aici în Calendarul meu cu Întâlniri.
Pe curând!
Alexandra Șerb | Coach Transformațional pentru părinți